Blue Flower

Schimmels en infecties kunnen ook uw gazon aantasten. Het is dan zaak snel en grondig te werk te gaan om de problemen snel te verhelpen. U vraagt zich waarschijnlijk af hoe het komt dat er ziekten optreden in uw gazon. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak liggen slechte groeiomstandigheden hieraan ten grondslag. Droge of natte perioden kunnen behoorlijke schade veroorzaken aan het gazon. De conditie verslechtert, waarna het gras vatbaar wordt voor schimmels. Slecht onderhoud wat leidt tot een dikke viltlaag en een slechte beluchting zorgen ook voor slechte groeiomstandigheden en bijbehorende problemen.
 
De drie meest voorkomende gazonziekten zijn:
  
  • Sneeuwschimmel
Sneeuwschimmel kan optreden nadat de sneeuw is ontdooid. En dan met name op plekken waar men, tijdens de periode dat er sneeuw lag, over het gazon heeft gelopen. De schimmelziekte treedt echter veel vaker op in natte perioden in de lente en de herfst. Een slecht drainerende bodem in combinatie met slechte beluchting en een teveel aan meststoffen ligt hieraan ten grondslag. Het probleem lost men dan ook op door de oorzaken weg te nemen. Dit kan men doen door de volgende taken uit te voeren:
Maai het gazon regelmatig waardoor het gras kort blijft.Belucht het gazon en strooi het in met grof witzand.Verticuteer het gazon aan het begin van de herfst.Neem schaduw en beschutting weg zodat zon en wind het gras sneller laten drogen.Voorkom dat er over het besneeuwde gazon gelopen wordt.

 

  • Rooddraad
Deze schimmelziekte kan het hele jaar door uw gazon ontsieren. Als het gazon vochtig is, zijn er licht rode plekken te zien die wit kleuren als ze opdrogen. De schimmelziekte ontwikkelt kleine zwammen die op het gras zelf groeien. Vaak verspreid u zelf de ziekte verder over het gazon zonder dat u het in de gaten heeft. Rooddraad ontstaat als de onderste delen van het gras lang nat blijven en er een tekort aan stikstof is. Vaak ligt een slechte beluchting hieraan ten grondslag. 
Het gras sterft echter niet af door rooddraad en de problemen kunt u oplossen door de volgende werkzaamheden uit te voeren:
Verticuteer het gazon.Belucht vervolgens het gazon en strooi het in met grof witzand.Geef een stikstof bemesting.

 

  • Marasmius Oreades
Paddenstoelen Als u te maken krijgt met deze schimmelziekte, dan heeft u een groot probleem. U dient direct te beginnen met de bestrijding. U kunt de ziekte herkennen aan het vormen van een grote heksenkring in uw gazon. De heksenkring wordt gevormd door grote zwammen die onder de grond een groot netwerk vormen van schimmeldraden.
Als u er niet tijdig bij bent zal al het gras aan de binnenzijde van de kring afsterven. U kunt het dan enkel nog oplossen door de grond een halve meter diep af te graven, en met nieuwe grond en graszoden weer dicht te leggen.
Een tijdige bestrijding kan plaatsvinden door een halve kilo ijzersulfaat op te lossen in 2,5 liter water. Dit giet u uit over het oppervlak waar de heksenkring tevoorschijn is gekomen.