Blue Flower

Er zijn twee soorten mest, namelijk organische mest en kunstmest. 
Organische mest werkt langzaam en zorgt niet alleen voor een betere groei, maar zorgt ook voor de betere structuur van de bodem. Daarnaast is het zeer geschikt voor een gazon op arme zandgrond. Organische mest werkt erg langzaam, maar werkt wel veel langer door. Nadeel is dat het duurder is en dat het de grond op den duur verzuurd, waardoor er mos kan ontstaan. In dat geval zal er geverticuteerd moeten worden. Voordeel is dat het minder frequent hoeft te worden toegepast en dat er minder gemaaid hoeft te worden. Daarnaast is de kans op het ontstaan van brandplekken in het gazon minimaal.
Kunstmest werkt veel sneller dan organische mest. Op de verpakking staat de tijd van strooien en de hoeveelheid mest per vierkante meter altijd duidelijk vermeld. Nadeel van kunstmest is dat het veel vaker moet worden toegepast (ieder 4 weken in het groeiseizoen), en dat het gras sneller groeit zodat er vaker gemaaid moet worden. Ander nadeel is dat er brandplekken in het gazon kunnen ontstaan. Voordeel is dat het goedkoop is en dat de grond niet zo snel verzuurd. We adviseren een korrel met NPK verhouding 12-10-18 of 12-12-17. Deze cijfercombinatie geeft de verhouding van N, P en K in de kunstmest weer.
Let op! Wanneer de grond te rijk wordt aan voedingsstoffen, kunnen ziektes en schimmels de kop op steken. Let dus op de dosering!
Als je drie keer per jaar een langwerkende organische meststof strooit, heeft het gazon voldoende voeding voor een heel jaar om sterk en vitaal te blijven.

Wij van gazonkalender.nl adviseren EcoStyle Gazon-AZ

 

 
Hoe bemesten?
  • Wacht tot het gazon droog is, dit heeft te maken met drie redenen. Allereerst kunt u het gazon niet maaien als het nat is. Ten tweede blijft de kunstmest aan het gras plakken en verdeelt zich daardoor erg slecht. Bovendien begint de kunstmest direct op de lossen. Vrijkomende meststoffen kunnen bij direct contact met het gras leiden tot verbranding.
  • Maai het gazon voordat u begint met het bemesten van het gazon. De mest kan daardoor beter verdeeld worden en bovendien verkleint het de kans op verbranding.
  • Meet de hoeveelheid mest nauwkeurig af.  Deel deze op in tweeën. Het eerste deel van de bemesting strooit u uit in de lengte en het andere deel in de breedte van het gazon. Op die manier voorkomt u dat de mest onregelmatig verdeeld wordt.
  • Kunstmest lost op door water aan te trekken. Indien u niet tijdig sproeit, gaat de kunstmest vocht onttrekken aan het gras. Dit leidt tot verbranding van het gras. Zet om die reden direct na het verspreiden van de mest de sproeier(s) aan. Laat deze aanstaan totdat elk korreltje kunstmest is opgelost.
 
Strooikarretje
Je kunt mest natuurlijk gewoon met de hand strooien, maar bij een groter gazon is een strooikarretje erg handig! Met een strooikarretje kun je gemakkelijk de meststoffen gelijkmatig over het gazon verdelen en dus snel je gazon bemesten. Daarnaast kun je een strooikarretje ook gebruiken om plekken bij te zaaien.